-Szerszámok menü -Soroló menü -Forgácsolószerszámok -Vonókések, fúrók, egyebek -Betétszerszámok fúrókhoz
Főoldal.

Lándzsafúró.A pergőfúró, a furdancs, a kézifúró akármilyen hasznos eszközök is, önmagukban semmire sem jók. Ahhoz, hogy használni lehessen őket különféle betétszerszámokra van szükség. A leggyakrabban használtLaposfúró. betétszerszámok a fúrószerszámok. A fúróknak számos alakváltozata van, de alapvető rendeltetésük megegyezik: a hengeres vagy kúpos furatok készítése. A fúrószerszám legegyszerűbb változatai a lándzsafúrók és szívfúrók. Ezek a szerszámok bármely irányba forgatva forgácsolnak, ezért jól használhatók pergőfúrókban. Hátrányuk, hogy nem igazán alkalmasak mély, illetve alak- és méretpontos furatok fúrására. A fúrószerszám kifinomultabb változatai a laposfúrók és kanalasfúrók. Ezek a szerszámok élkialakításuk miatt már csak egy irányban forgácsolnak, kéziszerszámoknál jellemzően az óra járásával megegyező irányban forgatva. A laposfúrókkal már nagyobb méretű (~40 mm átmérőig) és viszonylag jó minőségű furatok készíthetők, mivel a forgácsoláshoz szükséges erő viszonylag kicsi és a vezetőcsúcs a fúrás során irányban tartja a szerszámot. A kanalasfúró igen egyszerű, egyélű szerszám. Csigafúró (fafúró).Nem a leghatékonyabb eszköz, ráadásul hajlamos a vándorlásra, ezért nehéz vele helyzetpontos furatot készíteni. Amiért még mindig használják: könnyű vele zsákfuratot fúrni (hisz nincs vezetőcsúcsa, és a "hegyétől" számítva egy félátmérőnyire a furat már hengeres), és alkalmas "alávágott", befelé bővülő furatok készítésére. A lándzsafúrók, szívfúrók,Fafúró élei és vezetőcsúcsa. laposfúrók és kanalasfúrók egyik nagy előnye, hogy könnyen, reszelővel újraélezhetők.

Ezek az egyszerű szerszámok nem hordják ki a furatból a forgácsot, ezért mély furatokat csak lassan, a műveletet többször megszakítva lehet velük készíteni. E gond orvoslására születtek meg a különféle csigafúrók. Ezek a szerszámok az archimédeszi csavar elvét használva emelik ki a forgácsot a furatból. Számos változatuk született a különféle (Irwin-féle, Nova, stb., a feltaláló vagy a gyártó cég neve után) vonócsavaros ácsfúróktól az egyszerű és vezetőcsúcsos csigafúrókig (ezeket szokás egyszerűen csak fémfúróként és fafúróként emlegetni). Ácsfúrókat nem készítenek kis (~6 mm Egyszerű csigafúró (fémfúró).alatti) méretben, vezetőcsúcsos csigafúrót pedig 3 mm alatt.

A fentebb sorolt fúrófélék egyike sem igazán alkalmas szög alatti (a munkadarab felületével 90 foknál kisebb szöget bezáró) furatok fúrására és csonka furatok készítésére. Erre a célra használhatók a különféle koronás fúrók, mint az erdészfúró, egyetemes fúró stb. E fúrókat élezett peremük tartja irányban és vezeti a fúrás során, ezért lehet velük csonka és szög alatti furatokat is készíteni. Azonban, mivel a fúrás során képződő forgácsot csak rosszul hordják ki, nem alkalmasak mély furatok készítésére.Egyetemes fúró. Semmi sem tökéletes.

A fúrók különleges változatai a süllyesztőfúrók, amelyek szabályos kúpos furatot készítenek. Legfontosabb alkalmazásuk a süllyesztettfejű facsavarok süllyesztékeinek kialakítása (90 fokos süllyeszték).

Ezeken a fúrószerszámokon kívül még számos érdekes eszköz létezik, a dugóvágó fúrótól a hegyezőfúróig és a dörzsárakig, de ezek asztalosmunkához viszonylag ritkán használt eszközök. Hengeres és kúpos dörzsárakat gyakran használnak a hangszerkészítők a vonós hangszerek kulcsfészkeinek, furulyák és Süllyesztőfúró.fuvolák hanglyukainak kidolgozására stb., dugóvágó fúrókat az asztalosok a facsavarok fejeinek eltakarására és a kihulló göcsök kifoltozására használt fadugók készítésére. Néhány hasznos és szellemes szerszám, mint például a hegyezőfúró és csapvágó fúró, azonban mára már szinte beszerezhetetlen.