-Szerszámok menü -Soroló menü -Forgácsolószerszámok -Gyaluk -Tönkgyalu
Főoldal.

 

Tönkgyalu.E rendkívül hasznos gyaluféle a Stanley Rule and Level Co.-nak köszönheti kissé furcsa nevét: 1870-ben kezdték árusítani a "No. 9 Cabinetmaker's Block Plane" nevű gyalut. Azonban e név nem volt eredeti, korábbi gyaluféléket már neveztek hasonló neveken Németalföldön és Angliában (blokschaaf, strijkblok, strike block, straight block). Aki ismeri a történelmet, az jól tudja, hogy Észak-Amerika első fehér lakói Európából kivándorolt keresztény vallási megszállottak és szektariánusok voltak (kvékerek, baptisták, puritánok, metodisták stb.), akik vallási tanaik mellett nyelvüket és mesterségeiket is elvitték az Újvilágba. Tudták ezt jól a Stanley-nél is, ezért választottak a mesterek által már jó ideje használt fatokos gyaluk neveire hajazó nevet új fémtokos szerszámuknak. A No. 9 kiment a divatból, a név viszont továbbél a kisméretű fémtokos gyaluk egy fajtájának neveként.

A tönkgyalu a faanyag általános simító gyalulására szolgál. Kizárólag fém gyalutokkal készül, mert a fa ehhez már nem elég szilárd. Tokjában a gyaluvas felfelé néző élszalaggal fekszik, ezért metszőszöge tág határok közt a feladat megkívánta értékre alakítható. A színvonalasabb szerszámokon a fogásmélység, aSzélesszájú tönkgyalu. szájnyílás mérete és a gyaluvas dőlése is egyszerűen állítható.

A tönkgyalu különleges változata a szélesszájú tönkgyalu, melynek szájnyílása és gyaluvasa a párkánygyalukhoz és vállgyalukhoz hasonlóan átéri a gyalutok talpának teljes szélességét, így e szerszám alkalmas sekély, de széles párkányok és aljak, illetve csapok és csapvállak illesztő és tisztító gyalulására.

Metszőszöge: 30-55 fok

A gyalutok hossza: 15-20 cm