-Módszerek menü -Szerszámok karbantartása -Színlőpengék élezése
Főoldal.

 

Színlőpengék élezése különféle munkákhoz.

Anyagok és eszközök színlőpengék élezéséhez.A színlőpengék fő alkalmazási területe a fafelületek simítása és tisztítása, de használhatók más anyagok, például csont és gyöngyház megmunkálására is. Működési elvük miatt a színlőpengék nem használhatók puha anyagokon, így puhább fákon sem. A fenyőfélék többsége és a puhább lombosfák, mint a hárs, nyár, cedrella, stb. alkalmatlan a színlésre, mert a magas forgácsolóerő összeroncsolja a puha farostokat, ahelyett, hogy tisztán vágná. A színlőpengéket több méretben és alakban készítik, léteznek egyenes és ívelt pengéjű változatai is. Egyszerű gyaluvas helyett színlőpenge található a színlőgyaluban és a furnérhántoló gyaluban is.

A színlőpengék az asztalos nélkülözhetetlen segítői, de eredményes használatukhoz a kívánt felhasználásnak megfelelően kell megélezni őket. Az élezéshez szükséges eszközök: egy finom laposreszelő az élek nagyolásához és egyengetéséhez, köszörű- és fenőkövek az élezéshez és fenéshez, vonóacél sorja húzásához, műszerolaj a vonóacél kenéséhez.

Igazán kemény fák (például wenge, rózsafa, puszpáng stb.), csont, gyöngyház és színesfémek megmunkálásához a legjobb a színlőpengét egyszerűen élesre fenni: finom munkákhoz 90 fokos ékszöggel, durvább munkákhoz 45 fokA sorja hatása a forgácsolásra. Forgácsolás sorja nélkül.körüli ékszöggel. Erre használhatók akár természetes, akár mesterséges köszörű- és fenőkövek. A köszörülést és fenést érdemes legalább F1000 szóratszámig végezni.

Lágyabb fák (például cseresznye, nyír, éger stb.) és műanyagok megmunkálásához érdemes a színlőpenge élén sorját húzni: ez csökkenti a szerszám tényleges metszőszögét, így a forgácsolóerőt és a munkadarab anyagára ható erőt is.

A sorja húzása előtt a színlőpenge élét élesre kell fenni: finom munkákhoz 90 fokos ékszöggel, durvább munkákhoz 45 fok körüli ékszöggel. Erre használhatók akár természetes, akár mesterséges köszörű- és fenőkövek. A köszörülést és fenést érdemes legalább F500 szóratszámig végezni. Eztán kerülhet sor a sorja húzására. Ehhez a színlőpenge élszalagját vonóacéllal (annak hiányában megfelelően kemény acélból készült csavarhúzó szára vagy egyéb alkalmas szerszám is megteszi) kell átsimítani. A művelet során a vonóacélt műszerolajjal vagy más hasonló kenőanyaggal kell kenni. A vonóacélnak fel kell feküdnie az élszalagra: az acélt néhányszor határozott nyomással ide-oda kell járatni a színlőpenge élén.  Ennek hatására az él anyaga torzul, az él mentén rendkívül finom sorja keletkezik. A sorja megjelenése tapintással könnyen ellenőrizhető. Az így élezett szerszám jól használható igényes, finom munkához. DurvábbAz éles színlőpenge finom forgácsot vág és tiszta  felületet hagy maga után. munkához, vastagabb forgács leválasztásához nagyobb, erőteljesebb sorja is húzható a szerszám élén: ehhez a sorja húzásakor a vonóacélt az élszalagon történő járatás során fokozatosan az él felé kell dönteni, legfeljebb 5~15 foknyit (ábránkon a 90 fokot kell 100 fokra növelni). Így a képződő sorja nagyobb méretű és hangsúlyosabb hajlatú lesz. A túlságosan nagy vagy túlságosan visszahajló sorja a szerszámot használhatatlanná teszi.

Használat során a színlőpengék tolhatók és húzhatók is. Gyakorlatlan használóknak a sorja nélkül élezett színlőpengét javasoljuk, mert könnyebben használható, igaz lassabban forgácsol, mint felhúzott élű társai. A jól megélezett és helyesen vezetett színlőpenge finom forgácsot vág és tiszta felületet hagy maga után. Ha a finom forgácsok helyett a színlőpenge már csak porszerű kaparékot választ le, elérkezett az ideje az újraélezésnek.

Sorja húzása a színlőpenge élén.

© 2008. Répás János Sándor