-Módszerek menü -Fakötések -Sarokkötések

 

A sarokkötések igen egyszerű fakötések. Szerkezeti kötésként mindig ragasztást igényelnek, de terhelhetőségük még ragasztva sem túl nagy, ezért alkalmazásuk fő területe a kisméretű, alacsony igénybevételnek kitett szerkezetek (tükörkeretek, képkeretek, dobozok, kisebb ládák, tálcák, kis fiókok) készítése. A szilárdság növelésére a sarokkötések megerősíthetők különféle kötőelemekkel (peckek, fa- és fémszegek, csavarok) és különféle, a ragasztási felületet növelő, a terhelhetőséget javító beragasztott faelemekkel.

 

Tompa sarokillesztés egyenes ütközéssel.A legegyszerűbb sarokkötés a tompa sarokillesztés egyenes ütközéssel. Ez valószínűleg a lehetséges legegyszerűbb fakötés. Készítésének eszköze a gerincfűrész vagy illesztőfűrész és rézselőgyalu. Szerkezeti kötésként ragasztást igényel, a kötés szilárdsága azonban még gondos kivitelezés és jó minőségű ragasztás esetén sem túl nagy, mivel bütüfa hosszfával még korszerű ragasztókkal sem ragasztható össze igazán jól.
Tompa sarokillesztés rézselt ütközéssel.A tompa sarokillesztés rézselt ütközéssel szintén egyszerű, ám az egyenes ütközésű változatnál jobb és igényesebb fakötés. Készítésének eszköze a gerincfűrész vagy illesztőfűrész és rézselőgyalu. Szerkezeti kötésként ragasztást igényel, a kötés szilárdsága gondos kivitelezés és jó minőségű ragasztás esetén sem túl nagy, ám a megnövekedett és összeillő ragasztási felület miatt jóval nagyobb, mint az egyenes ütközésű változaté. További előnye, hogy az illesztésen bütüfa nem látható.
Egyenes sarokbeeresztés vagy aljazott sarokillesztés.Az egyenes sarokbeeresztés vagy aljazott sarokillesztés egyszerű, ám a tompa illesztéseknél jobb fakötés. Készítésének eszköze a gerincfűrész vagy illesztőfűrész és aljgyalu vagy párkánygyalu. Szerkezeti kötésként ragasztást igényel, a nagyobb ragasztási felület miatt megfelelő méretezés, gondos munka és jó minőségű ragasztás esetén a kötés szilárdsága viszonylag nagy. Az aljazott darabon állva hagyott, a beeresztett darab bütüjét takaró húsnak legalább 3 mm vastagnak kell lennie.

Fecskefarkú sarokbeeresztés.A fecskefarkú sarokbeeresztés viszonylag munkaigényes fakötés. Készítésének eszköze a gerincfűrész vagy illesztőfűrész, véső és gerincgyalu (a kötés csak vésők használatával, gerincgyalu nélkül is viszonylag könnyen elkészíthető). Szerkezeti kötésként ragasztást igényel, a fecskefarkú kialakítás nyújtotta korlátozott alakzárás és a nagyobb ragasztási felület miatt megfelelő méretezés és jó minőségű ragasztás esetén a kötés szilárdsága nagy. Jól használható dobozok és bútorládák egyesítésére. Az aljazott darabon állva hagyott, a beeresztett darab bütüjét takaró húsnak legalább 3 mm vastagnak kell lennie.

Rézselt sarokkötés bevágott csappal.A rézselt sarokkötés bevágott csappal egyszerű, de igényes fakötés. Készítésének eszköze a gerincfűrész vagy illesztőfűrész, rézselőgyalu és véső. Szerkezeti kötésként ragasztást igényel, gondos munka és jó minőségű ragasztás esetén a kötés szilárdsága viszonylag nagy.
Rézselt sarokkötés berakott csappal.A rézselt sarokkötés berakott csappal egyszerű, de igényes fakötés. Készítésének eszköze a gerincfűrész vagy illesztőfűrész, rézselőgyalu és véső. Szerkezeti kötésként ragasztást igényel, gondos munka és jó minőségű ragasztás esetén a kötés szilárdsága viszonylag nagy.

© 2008. Répás János Sándor