-Módszerek menü -Fakötések -Fogazott fakötések
Főoldal.

 

A fogazott fakötések a csap-csaprés fakötések különleges változatai. Segítségükkel szög alatt találkozó táblák és deszkák köthetők össze nagy szilárdsággal. Fiókok, szekrények bútortestei, ládák és dobozok szerkezetei szinte elképzelhetetlenek nélkülük. A fogazott fakötések csak ragasztva alkalmazhatók szerkezeti kötésként.

 

Egyenes fogazás.A legegyszerűbb fogazott fakötés az egyenes fogazás vagy fésűs csapolás. Az egyenes fogazás egyszerű, de munkaigényes fakötés. Készítésének eszköze a gerincfűrész vagy illesztőfűrész és véső. Szerkezeti kötésként ragasztást igényel, megfelelő méretezés és jó minőségű ragasztás esetén a kötés szilárdsága nagy. Méretezésének nincsenek szigorú szabályai, de a megfelelő szilárdsághoz érdemes kerülni a túl keskeny vagy túl széles csapokat. Lehetőleg a csapok ne legyenek szélesebbek, mint az összekötni kívánt elemek vastagsága, vagy keskenyebbek, mint az elemek vastagságának fele.
Nyílt fecskefark fogazás.A nyílt fecskefark fogazás vagy fecskefarkú csapolás egyszerű, ám munkaigényes fakötés. Készítésének eszköze a gerincfűrész vagy illesztőfűrész és véső. Szerkezeti kötésként ragasztást igényel, megfelelő méretezés és jó minőségű ragasztás esetén a kötés szilárdsága igen nagy. Méretezésének nincsenek kőbe vésett szabályai, ami szemre szép és arányos, az általában műszakilag is megfelelő. Ami fontos, az a fogak és fecskefarkak dőlésének helyes megválasztása: ennek szöge keményfáknál 7~12 fok, puhafáknál 10~18 fok.
Félig takart fecskefark fogazás.A félig takart fecskefark fogazás viszonylag egyszerű, ám munkaigényes fakötés. Készítésének eszköze a gerincfűrész vagy illesztőfűrész és véső. Szerkezeti kötésként ragasztást igényel, megfelelő méretezés és jó minőségű ragasztás esetén a kötés szilárdsága igen nagy. Olyan esetekben alkalmazzák, ha a fogazásnak az egyik felületen nem szabad látszania. Gyakran használják fiókok oldalának és előlapjának, szekrények oldalfalának és tetejének/fenekének egyesítésére. A fogdarab fogai közt állva hagyott, a farkdarab bütüjét takaró húsnak legalább 3 mm vastagnak kell lennie.

Takart fecskefark fogazás. Az alj a farkdarabon.A takart fecskefark fogazás munkaigényes fakötés. Készítésének eszköze a gerincfűrész vagy illesztőfűrész, véső és párkánygyalu vagy vállgyalu. Szerkezeti kötésként ragasztást igényel, megfelelő méretezés és jó minőségű ragasztás esetén a kötés szilárdsága igen nagy. Olyan esetekben alkalmazzák, ha a fogazásnak egyik felületen sem szabad látszania. A fogazást a fogdarabon vagy a farkdarabon kimunkált alj eltakarja. Jól használható dobozok és bútorládák oldalainak, szekrények oldalfalának és tetejének/fenekének egyesítésére. A fogdarab fogai és a farkdarab fecskefarkai közt állva hagyott húsnak legalább 3 mm vastagnak kell lennie.

Takart fecskefark fogazás. Az alj a fogdarabon.
Titokfogazás.A teljesen takart fecskefark fogazás vagy titokfogazás munkaigényes fakötés. Készítésének eszköze a gerincfűrész vagy illesztőfűrész, véső és párkánygyalu vagy vállgyalu. Szerkezeti kötésként ragasztást igényel, megfelelő méretezés és jó minőségű ragasztás esetén a kötés szilárdsága igen nagy. Olyan esetekben alkalmazzák, ha a fogazásnak egyik felületen sem szabad látszania. A fogazást a fogdarabon és a farkdarabon kimunkált rézselt illesztés eltakarja, és az illesztésen bütüfa sem látható. Jól használható dobozok és bútorládák oldalainak, szekrények oldalfalának és tetejének/fenekének egyesítésére. A fogdarab fogai és a farkdarab fecskefarkai közt állva hagyott húsnak legalább 3 mm vastagnak kell lennie.

© 2008. Répás János Sándor