-Módszerek menü -Fakötések -Csap-csaplyuk és csap-csaprés fakötések

 

A csap-csaplyuk és csap-csaprés fakötések a leggyakrabban használt fakötések közé tartoznak. Asztalok és padok lábazatai, szekrények ajtói, székek szerkezetei szinte elképzelhetetlenek nélkülük. A csap-csaplyuk és csap-csaprés fakötések jelentős része megfelelően ékelve és/vagy peckelve akár ragasztás nélkül is alkalmazható szerkezeti kötésként.

 

Csap-csaprés kötés.A csap-csaprés kötés igen egyszerű fakötés. Készítésének eszköze a gerincfűrész és véső. Szerkezeti kötésként ragasztást igényel, megfelelő méretezés és jó minőségű ragasztás esetén a kötés szilárdsága nagy. A csap vastagsága nem haladhatja meg az összekötni kívánt darabok vastagságának 40 százalékát (pl. 20 mm vastag anyagon 8 mm vastag csap): azonos keresztmetszetű darabok esetén ez az arány adja a legnagyobb szilárdságot.
Átmenő vagy nyílt csap-csaplyuk kötés.Az átmenő vagy nyílt csap-csaplyuk kötés egyszerűen készíthető fakötés. Készítésének eszköze a gerincfűrész és véső. Megfelelően ékelve és/vagy peckelve akár ragasztás nélkül is alkalmazható szerkezeti kötésként. A csap vastagsága nem haladhatja meg az összekötni kívánt darabok vastagságának 40 százalékát (pl. 20 mm vastag anyagon 8 mm vastag csap): azonos keresztmetszetű darabok esetén ez az arány adja a legnagyobb szilárdságot.
Takart, zárt vagy vak csap-csaplyuk kötés.A takart, zárt vagy vak csap-csaplyuk kötés egyszerűen készíthető fakötés. Készítésének eszköze a gerincfűrész és véső. Megfelelően ékelve és/vagy peckelve akár ragasztás nélkül is alkalmazható szerkezeti kötésként. A csap vastagsága nem haladhatja meg az összekötni kívánt darabok vastagságának 40 százalékát (pl. 20 mm vastag anyagon 8 mm vastag csap): azonos keresztmetszetű darabok esetén ez az arány adja a legnagyobb szilárdságot. A csaplyuknak 1,5~2 milliméterrel mélyebbnek kell lennie, mint a csap hossza ("levegő a ragasztáshoz" és hely a dagadásból és száradásból eredő mozgás felvételére).
Takart, zárt vagy vak csap-csaplyuk kötés szakállas csappal.A takart, zárt vagy vak csap-csaplyuk kötés szakállas csappal egyszerű, de munkaigényes fakötés. Készítésének eszköze a gerincfűrész és véső. Csap-csaprés kötés helyett használják igényes munkáknál, olyankor, ha a csapdarab kis szélessége miatt a takart csap-csaplyuk kötés túl keskeny csapot eredményezne. A szakáll szélessége a munkadarab szélességétől függően 5~15 mm. A szakállat nem, csak a csapot ragasztják. Megfelelően peckelve akár ragasztás nélkül is alkalmazható szerkezeti kötésként. A csap vastagsága nem haladhatja meg az összekötni kívánt darabok vastagságának 40 százalékát (pl. 20 mm vastag anyagon 8 mm vastag csap): azonos keresztmetszetű darabok esetén ez az arány adja a legnagyobb szilárdságot. A csaplyuknak 1,5~2 milliméterrel mélyebbnek kell lennie, mint a csap hossza ("levegő a ragasztáshoz" és hely a dagadásból és száradásból eredő mozgás felvételére).
Csap-csaprés kötés, színoldalán rézselt illesztéssel.A csap-csaprés kötés, színoldalán rézselt illesztéssel egyszerű, de munkaigényes fakötés. Készítésének eszköze a gerincfűrész és véső. Olyan esetekben alkalmazzák, mikor keretek (jellemzően ajtók, egyéb, rendesen csak egyik oldalukról látható keretek) színoldalán rézselt illesztés szükséges. Ha az összekötött darabok eltérő szélességűek, az illesztés hamis rézselet, amelynek szöge nem 45 fok. Szerkezeti kötésként ragasztást igényel, megfelelő méretezés és jó minőségű ragasztás esetén a kötés szilárdsága nagy. A csap vastagsága nem haladhatja meg az összekötni kívánt darabok vastagságának 40 százalékát (pl. 20 mm vastag anyagon 8 mm vastag csap): azonos keresztmetszetű darabok esetén ez az arány adja a legnagyobb szilárdságot.
Kettős csap.Ha a csap szélessége meghaladja a 8~10 centimétert, akkor célszerű a csapot megosztani, és egyszerű csap-csaprés kötés helyett kettős vagy hármas csapot használni, mert így a hosszú csaplyuk nem gyengíti el a lyukdarabot.
Ikercsap vagy kettős ollós csap.Olyan esetekben, mikor a kapcsolódó darabok négyzet vagy ahhoz közeli keresztmetszetűek, vagy a csapolt kötés nem a darabok vastagságában, hanem szélességében készül, az egyszerű csap-csaprés vagy csap-csaplyuk kötés nem lenne megfelelő szilárdságú, ezért ilyen esetekben iker vagy kettős ollós csapot célszerű használni.
Ujjas vagy villás csapolás.A csap-csaplyuk kötés ujjas vagy villás csappal, röviden ujjas csapolás vagy villás csapolás olyan esetekben használható, mikor a csapolt kötés nem a darabok vastagságában, hanem szélességében készül (ilyen szerkezetnek jó példája egy könyvespolc). Készíthető takart és nyílt kivitelben egyaránt. Nyílt változata megfelelően ékelve akár ragasztás nélkül is alkalmazható szerkezeti kötésként. Megfelelő méretezés és jó minőségű ragasztás vagy szakszerű ékelés esetén a kötés szilárdsága nagy, vagy igen nagy.

© 2008. Répás János Sándor