-Anyagok menü -Olajok, gyanták, viaszok, lakkok -Olajok
Főoldal.

 

A növényi olajok valószínűleg a legrégebben használt felületkezelő anyagok. A mai napig is számos fajtájukat használják, mind tiszta formájukban, mind festékek, lakkok és fénymázak alapanyagaként. Bár számos növényből nyerhetik őket, alapvető jellemzőikben megegyeznek.


Felületkezelő, bevonatot adó anyagként csak a száradó növényi olajok alkalmazhatók. Ezek a magas többszörösen telítetlen zsírsavtartalmú olajok levegő jelenlétében oxidatív úton száradnak (tulajdonképp megkötnek). A száradás során az olaj rugalmas filmet képezve polimerizálódik és térhálósodik.


A különféle olajok között csak folyósságukban, száradásuk időtartamában, és a képződött film színében és tartósságában van különbség. Az olajok száradási ideje hőkezeléssel (kencésítés) csökkenthető. A tiszta olajbevonatok nem víz- és párazárók és nem vízállók, viszont vízlepergetők. Színüket ibolyántúli sugárzás (napfény, fénycsövek fénye) hatására megváltoztatják, sárgulnak.


A Magyarországon hozzáférhető, hagyományosan alkalmazott olajok köre nem túl nagy: repceolaj, lenolaj, dióolaj. És e három tulajdonképp csak kettő, mert a repce erukasav-tartalmának csökkentését célzó nemesítés során a sav mellett a száradási képességet is sikerült eltüntetni. Szóval lenolaj és dióolaj.


A lenolaj világossárga, nem túl sűrű olaj. Lassan szárad: a száradás ideje hőmérséklettől és páratartalomtól függően 36-72 óra. Filmje erősen sárgul, és napfény hatására gyorsan bomlik, ezért kültérben csak nagyon korlátozottan használható. Mivel egészségre ártalmatlan, kiválóan alkalmas gyermekjátékok és élelmiszerekkel érintkező felületek kezelésére.


A dióolaj halvány, híg olaj. Gyorsan szárad: a száradás ideje hőmérséklettől és páratartalomtól függően 12-24 óra. Filmje csak enyhén sárgul, a napfényt is viszonylag jól állja, ezért kültérben is használható.  Mivel egészségre ártalmatlan, kiválóan alkalmas gyermekjátékok és élelmiszerekkel érintkező felületek kezelésére.


A legtartósabb olaj az ázsiai eredetű tungolaj, melyet a tungfa (Aleurites fordii) diószerű terméseiből nyernek. A tungolaj sötétsárga, sűrű olaj. Közepesen lassan szárad: a száradás ideje hőmérséklettől és páratartalomtól függően 24-36 óra. Filmje erősen sárgul. A napfényt viszonylag jól állja, ezért kültérben is használható. Mivel egészségre ártalmatlan, kiválóan alkalmas gyermekjátékok és élelmiszerekkel érintkező felületek kezelésére.


A különféle olajok egymással szabadon keverhetők, szükség esetén terpénekkel (terpentin, narancsolaj, stb.) hígíthatók.


A tiszta olajbevonatok nyílt pórusú, a felhordott rétegek számától függően bágyadt vagy selyemfényű, kellemes tapintású felületet adnak. Az olajok környezetbarát, alacsony egészségügyi kockázat mellet és könnyen alkalmazható felületkezelő anyagok. Felhordhatók merítéssel, ecseteléssel és bedörzsöléssel is. Használatuk nem igényel különleges eszközöket, munkavédelmi felszereléseket és berendezéseket. Az olajozott felületek könnyen karbantarthatók és felújíthatók. A beltéri bútorok és használati tárgyak tökéletes felületkezelő anyagai.


A száradó növényi olajokból gyanták és színanyagok hozzáadásával tartós és időjárásálló gyantaolajok, fénymázak és festékek is készíthetők.

 

© 2007. Répás János Sándor